Dillemaer kan opløses med coaching og/eller terapi

At stå i et dilemma kan enten betyde, at du skal vælge mellem to positive muligheder eller – som oftest, at du skal vælge mellem to onder.

At stå i et dilemma kan enten håndteres med coaching, terapi eller hypnoterapi. Det kommer an på dilemmaets art og relationer om det ene eller andet vil være det mest virkningsfulde – og dét er altså ikke noget dilemma ;o)

 

Coaching og dilemma

Et dilemma er, når man befinder sig i en situation, hvor man ikke ved, hvad der er det rigtigste at gøre.

Uanset om det er i dit parforhold, fritid eller i job, kan et dilemma skabe mange spekulationer, bekymringer, søvnforstyrrelser og resultere i en handlingslammelse, hvor man ikke aner, hvad der er det mest rigtige og/eller det mindst forkerte at gøre.
I coaching handler det derfor primært om, at se de fordele og ulemper samt følelser og tanker, der er forbundet med hvert af dilemmaets dele; og om, at få fokus på at gøre valget aktivt og fremadrettet.

Jeg havde en fokusperson (den der coaches), som befandt sig i en situation, som set udefra, nok ikke ville lyde som et dilemma. Men der er kun én der kan afgøre om det er et dilemma; det er dig selv!
Min fokusperson stod med to attraktive jobtilbud. Når han skrev fordele og ulemper op, på de to tilbud (transporttid, udfordringer, mødetider, fryns, udviklingsmuligheder etc.), var de stadig lige attraktive. Da han under coachingen fandt ud af, hvilket job der var bedst i overensstemmelse med hans egne værdier, var valget pludseligt klart og entydigt.

 

Idealløsningen findes måske ikke
En situation har altid flere løsninger. Ofte kan man kun selv få øje på en enkelt, og derfor kan det være en god idé at gennemarbejde et dilemma hos en coach.  Alt for ofte lader vi tanken om en idealløsning blænde af for nytænkning og alternativer.

Nogen gange finder fokuspersonen frem til, hvad der er det mindst forkerte at gøre. 70 % rigtigt og 30 % forkert – er bedre en 60 % rigtigt og 40% forkert… - Så bliver opgaven måske, at forlige sig med, at løsningen hedder 80 / 20.

 

360 grader rundt
Med coaching kommer du 360o rundt om såvel problemstilling som dilemma og du kommer op og "ser skoven ovenfra”.

Du får kigget på alternativer og løsningsmodeller og får lagt en strategi for, hvordan dit hhv. valg og fravalg skal håndteres.

 

Terapi og dilemma

Mens coaching arbejder mest i nutid og fremtid, så arbejder vi i terapi med årsager (i fortiden) til at f.eks. et dilemma er opstået.

Det er en fordel at vælge terapitilgangen, hvis dilemmaet er udtryk for blokeringer, angst, frustration o.lign.m der ligger ”dybere end rimeligt”…
Et dilemma er jo netop kendetegnet ved, at man kan se en situation fra flere sider, men ikke ved, hvad der er mest rigtigt og mindst forkert at gøre.

Mange gange vil man ikke være selvisk eller risikere at såre andre, hvorfor man ikke vælger den individuelle løsning. Men fravalget vil også være ubærligt.
Andre gange består dilemmaet i at vælge imellem det man har lyst til, og det som man ser som den mest fornuftige løsning. Og atter andre gange er det vanskeligt at afgøre, om man skal tage mest hensyn tilsig selv eller til andre.

 

Behandling

I terapien går vi ind og ser på de værdier og overvejelser der ligger bag dilemmaet. Vi ser på mønstrene bag - og du kan i ro og mag bevæge dig fra handlingslammelse og frustration, til at tage stilling til, om dét at foretage til- og fravalg, egentlig ikke bare er en del af dét, at udvikle sig som menneske?

Hvis du vil tilbageerobrer dit overblik og kunne se nye muligheder, så er du velkommen til at kontakte mig for en coach- eller terapisession.

Du kan eventuelt læse mere under 'Personlig afklaring'.
Jeg ser frem til at hører fra dig

 

  • Terapi er ikke kun symptombehandling, men egentlig problemløsning. Samtidig sikres det, at du forebygger lignende problemer i fremtiden.
  • Hypnoterapi er en dybdegående behandlingsform, hvor du i trance kan bearbejde traumer og begrænsende overbevisninger fra sikker afstand.
  • Coaching er en velegnet og gennemprøvet teknik, til at få set på en problemstilling eller udfordring fra nye vinkler.

    Du kan læse mere om samtale terapi og hypnoterapi eller coaching via knapperne i menubjælken øverst på siden.

 

Ring til mig eller send en mail

Du er altid velkommen til at kontakte mig, på enten mail eller telefon alle hverdage mellem 10.00 og 19.00.

Mail 
Du er velkommen til at sende en mail på tville@terapist.dk. Jeg ser min mail dagligt på hverdage og vil besvare den så hurtigt som muligt.

 

Telefon
Hvis du hører min telefonsvarer på tlf. 25 33 12 58, skal du blot indtale dit navn og telefonnummer. Jeg aflytter den jævnligt og ringer tilbage til dig så hurtigt som muligt.

 


Med venlig hilsen

Tville