Skoletræt / Studietræt / Læsetræthed

Træt!

At være træt af skolen, uddannelsen, lærepladsen m.v. er en tilstand som de fleste forældre kan huske de selv har oplevet på et tidspunkt.
Heldigvis klare mange sig igennem og får afsluttet deres skole / uddannelse / læretid; men et uhyggeligt stort antal gør ikke.

Før der ikke er andre udveje end at droppe ud - for ikke at blive smidt ud, er der måske en mulighed for at coaching og/eller terapi kan skærpe fokus, genskabe motivationen og åbne op for alternativer.

 

Hvad handler det om
Det kan være svært at sætte fingeren på, hvad der afgør, om den unge kan klare den selv, eller kan have gavn af en udefrakommende - og dermed neutral - persons støtte.

Måske er det for meget festeri, for meget computerspil, for lidt søvn, kærester, præstationsangst, magtesløshed (f.eks. ved dårlig kemi med en eller flere lærere). Det kan være modstand mod at tage ansvar, oprør mod følelsen af læres eller forældres forventninger, frygt for nederlag, gruppepres, en blanding af flere temaer, m.v.

Det kan også handle om at den unge lige p.t. er vildt optaget af noget andet, og derfor virker ret uimodtagelig for forældres, læreres eller mesters velmenende råd og vejledning.

 

Hvad kan man gøre
Indgangsvinklen er oftest coaching. Coaching kan hjælpe til at afdække og frigøre personen fra problemstillinger, dilemmaer og begrænsende overbevisninger. Coaching er ligeledes en god metode til at skabe bevidsthed om sine mål og genfinde modtivation.

Hvis den unge – evt. først under coachingen - finder ud af, at det handler om f.eks.  eksamensangst, mistrivsel socialt, angst eller lignende; så er det vi skal snakke terapi.
Terapi er en effektiv måde at få ryddet op i ting som man ikke engang varr bevidst om, begrænser én. Er det en mildere depression (lidt misvisende af mange kaldt "ungdomssløvsind") så er behandling med terapi faktisk nødvendig.

Det vigtige er, at den unge finder ind til, hvad det er der dræber motivationen, og derpå genfinder viljen og de ressourcer der skal til for at vende billedet og ikke mindst: føler sig i stand til at tage et velovervejet valg – fravalg.

 

Et samarbejde
Et succesfuldt forløb kræver selvfølgelig at den unge er motiveret for, at der skal ske en forandring. Men jo, jeg har da siddet med unge i min praksis, som startede med at sige; "Jeg er her kun fordi min mor tvang mig, så nu kan hun få lov at betale, ka´ hun!" Det er også ok ;o) for så får vi en snak om dét, og så går det som regel helt fint dérfra.

Som coach og terapeut går jeg ind og løser op for de blokeringer som forhindre den ugens overblik, motivation eller fokus.  Det sker som oftest, som en kombination mellem coaching, samtale- og hvis den unge synes det kan være spændende: hypnoterapi.

  • Terapi er ikke kun symptombehandling, men egentlig problemløsning. Samtidig forebygges det, at lignende problemer opstår i fremtiden.
  • Hypnoterapi er en dybdegående behandlingsform, hvor man i trance kan bearbejde traumer og begrænsende overbevisninger fra sikker afstand.
  • Coaching er en velegnet og gennemprøvet teknik til at få set på en problemstilling eller udfordring fra nye vinkler.

Du kan læse mere om samtale terapi og hypnoterapi eller coaching via disse link: Coaching / teenagecoaching, Terapi, eller Hypnoterapi .
Du kan også klikke på knapperne i menubjælken øverst på siden.

 

Med venlig hilsen

Tville